Hoe geef ik mijn bila’s een boost?

,

Ja, hoe geef ik mijn bila’s een boost? Dat kan door ze in te delen in (2-)wekelijkse-, kwartaal- en halfjaarlijkse gesprekken. Het 2-gesprek, de bila, is een erg krachtig instrument met de volgende voordelen:

  • het verhoogt de productie van je team
  • het helpt je medewerkers zich te ontwikkelen; én
  • medewerkers hebben meer plezier in het werk.

Zie ook:

De bila, een onderschat voertuig.

De bila, het staat voor bilateraal overleg. Met zijn tweeën dus. Bilateraal overleg klinkt een beetje stom, maar bila bekt wel lekker. De bila is effectief en kost geen direct geld. Maar het vraagt wel wat van jou als manager. Het fijne is, je krijgt er veel voor terug. Heel veel zelfs. Wat? Hogere productie, beter opgeleide medewerkers, en meer gemotiveerde medewerkers.

De bila is misschien wel de meest onderschatte manier om de prestaties van je medewerker en je team te verhogen. Niet alleen als het fout gaat, nee, structureel geplande bila’s zijn een zegen voor de manager en de medewerker. Wat ik zie is dat managers vaak op algemene manier met hun team communiceren. Een prima en belangrijk begin, maar niet genoeg. Gestructureerde en geplande bila’s tussen manager en medewerker zijn erg belangrijk. In deze gesprekken worden de teamdoelstellingen uitgediept, en kan er een dialoog ontstaan die de medewerker helpt. Met het werk nu, maar ook met de carrière op langere termijn.

Bila’s geven medewerkers de kans om feedback te krijgen over de prestaties, om aan te geven wat ze nodig hebben om goed te functioneren, en om hun vaardigheden te evalueren. Dit helpt hen om hun eigen sterke en zwakke punten te begrijpen en om te bepalen welke vaardigheden ze verder moeten ontwikkelen. Dit helpt de manager vervolgens weer om de juiste acties te ondernemen. Hoe beter hij of zij de ondersteuning afstemt op de medewerker, hoe beter. Tijdens deze gesprekken kunnen managers ook doelen stellen met de medewerkers om hen te helpen hun vaardigheden te verbeteren en te groeien in hun rol. Lees hiervoor de eerder genoemde artikelen even terug.

Bila’s door het jaar heen. Hoe structureer je dat?

Nu kreeg ik laatst de vraag van een manager: maar hoe doe ik dat dan, hoe geef ik mijn bila’s een boost? Goede en terechte vraag. Een handige manier om deze gesprekken te organiseren is door ze in te delen in (2-)wekelijkse-, kwartaal- en halfjaarlijkse gesprekken. Zo kun je het belang en plezier van de manager goed te combineren met de voldoening, het belang en het plezier van de medewerker. Ik zal toelichten wat er besproken kan worden tijdens elk van deze gesprekken.

Wekelijkse gesprekken:

Tijdens wekelijkse gesprekken kunnen managers en medewerkers hun voortgang bespreken met betrekking tot de dagelijkse operationele doelen. Dit is een kans voor managers om eventuele uitdagingen te bespreken die medewerkers tegenkomen en om hen te helpen deze op te lossen. Dit kan ook een moment zijn om de prestaties van medewerkers te beoordelen en feedback te geven op hun werk. Door regelmatig feedback te geven, kunnen medewerkers snel leren en zichzelf verbeteren.

Kwartaalgesprekken:

Tijdens kwartaalgesprekken kunnen managers en medewerkers bespreken wat de medewerker nog meer kan doen om verder te groeien binnen zijn of haar functie. Dit is een kans voor managers om doelen te stellen en duidelijke verwachtingen te communiceren voor de komende drie maanden. Het is ook een moment om te bespreken welke vaardigheden de medewerker al heeft ontwikkeld en welke vaardigheden hij of zij nog verder moet ontwikkelen om de gestelde doelen te bereiken.

Zo had ik zelf laatst een gesprek met één van mijn teamleiders, Alex, die in het dagelijkse werk tegen planningsproblemen aanliep. Een aspect dat wel vaker terugkomt. We hebben dit geconstateerd in de 2-wekelijkse gesprekken, maar ook een plek gegeven in de kwartaalgesprekken. Door met iets meer afstand naar de planningsvaardigheid te kijken was het veel beter mogelijk om de ontwikkeling vorm te geven. We hebben een plannetje gemaakt waarin aandacht was voor het leren van de vaardigheden, maar ook aandacht voor de nodige reflectie. Met hulp en ondersteuning van mij en de andere collega’s. Alex heeft zo in een paar maanden op een prettige manier zijn planningsvaardigheden enorm verbeterd. Dat is handig voor het dagelijkse werk, voor het vervolg van zijn carrière, en zoals hij zelf zei, ook thuis had hij er veel voordeel van.

Halfjaarlijkse gesprekken:

Tijdens halfjaarlijkse gesprekken kunnen managers en medewerkers bespreken wat er gedaan kan worden om de professionele carrière van de medewerker verder te ontwikkelen. Dit kan gaan over hoe de medewerker kan doorgroeien binnen de organisatie of hoe hij of zij nieuwe vaardigheden kan ontwikkelen die bijdragen aan de bredere organisatiedoelen. Het is een moment om te bespreken wat de medewerker wil bereiken en hoe de organisatie kan helpen om deze doelen te realiseren.

En zo geef je je bila’s een boost. Zo had Alex de ambitie om een rol te spelen in de duurzaamheidontwikkeling van de organisatie. In de kwartaal- en halfjaargesprekken hebben we hier plannen voor gemaakt die ertoe leiden dat Alex meer en meer projecten op het gebied van duurzaamheid is gaan ontwikkelen.

Goede bila’s hebben een positief effect op het team.

En deze gesprekken hebben ook nog een groot nut naar het team. Goede bila’s helpen om de teamprestaties op een hoger plan te krijgen. Betere communicatie, betere afstemming tussen de teamleden en een sterkere teamdynamiek verandert de teamcultuur.

Dus geef ik mijn bila’s een boost.

Goede bila’s bieden de medewerkers de mogelijkheid om te groeien in hun functie en carrière, terwijl het de organisatie helpt om talent te behouden en effectief te blijven in het realiseren van haar doelen. En de manager laat zien dat hij of zij waarde hecht aan de inbreng en prestaties van de medewerkers en hun bijdrage aan de organisatie. Dit leidt tot grotere betrokkenheid en motivatie bij medewerkers. Hierdoor blijven ze graag en zijn ze minder snel geneigd zijn om de organisatie te verlaten. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het behouden van talentvolle medewerkers belangrijker dan ooit.

Meer lezen? Lees ook:

Zin in een strategie gesprek? Neem contact met me op.