U bent hier:
 • Beste medewerkers, omarm de productiecijfers. Doe het voor jezelf. Deel 1

Beste medewerkers, omarm de productiecijfers. Doe het voor jezelf. Deel 1

Prettig werken is ….. de productie cijfers omarmen, toch? ,,Nou, echt niet. Altijd die cijfers, ik weet echt wel of ik mijn werk goed doe! Ik heb geen zin in dat gehijg in mijn nek van mijn manager over de cijfers. Verschrikkelijk!”

Prettig werken is ….. de productie cijfers omarmen, toch? 

Dat vroeg ik laatst aan Jordy, een medewerker van een call center. Zijn reactie: ,,Nou, echt niet. Altijd die cijfers, ik weet echt wel of ik mijn werk goed doe! Ik heb geen zin in dat gehijg in mijn nek van mijn manager over de cijfers. Verschrikkelijk!”  

Deze reactie hoor ik vaak. Er zijn veel managers die niet goed weten hoe ze de dagelijkse productie onder controle kunnen krijgen. De goedwillende teammanager verandert in Mr. Hyde en wordt een boze spreadsheet manager. Het werk van de teammanager is lastig. Hoe houd je die operationele productie nou onder controle? 

Eén ding is me opgevallen in de loop der jaren: bij goed draaiende teams hebben de medewerkers steevast veel gevoel voor hun eigen productiecijfers. Ze weten wat er mogelijk is op goede en slechte dagen. Ze weten waar eventueel ruimte is. En ze hebben vaak een idee waar verbeteringen te halen zijn. 

De laatste tijd werk ik vaak met eenvoudige enquêtes en daar komt hetzelfde beeld in naar voren. Er is bijna altijd een positieve relatie tussen de kennis over de productiecijfers en de rust binnen de afdeling. Vaak tot verassing van de medewerkers zelf. Ik heb deze ervaring in alle branches waar ik gewerkt heb. Chemie, financiële instellingen, bouw, energie, (lagere) overheden en installatietechniek. In mijn programma TeamImpact voor teammanagers is gezond omgaan met cijfers dan ook een belangrijk onderdeel. Ik heb de laatste jaren veel teams gezien die een flinke berg werk hadden liggen waarbij medewerkers beetje bij beetje hun plezier in het werk verliezen omdat ze de achterstand niet zien verminderen. Terwijl ze persoonlijk hartstikke goed werk leveren en talloze klanten goed geholpen hebben. 

Daarom wil hier een oproep doen aan alle vaklui en operationele medewerkers: omarm de cijfers! Verzorg ze goed, geef ze op tijd water. Juist omdat je niet houdt van gehijg in je nek vanwege de cijfers! Omarm de cijfers zodat je ze in je voordeel kunt gebruiken en zodat je plezier in je werk houdt! 

Wat kun je doen voor het goede gevoel:

 • meet een paar dagen lang je resultaten en doe dat eventueel samen met een collega;
 • neem de uitkomsten als basis voor de berekening van een normale productie (ga niet pushen!);
 • dit is de basis van je dagelijkse output. Ben er blij mee en bewaak het.

Mogelijke vervolgstappen:

 • analyseer wat altijd goed gaat en wat vaak fout gaat;
 • kijk wat beter of sneller kan. Ga in gesprek met een collega;
 • reserveer wat tijd voor verbeteren;
 • ga aan de slag met het doorvoeren van kleine verbeteringen;
 • ga niet harder werken! Ben blij met wat je dagelijks doet en ga tevreden naar huis;
 • herhaal deze aanpak, en vier de progressie die je maakt;
 • blijf meten;
 • als het goed gaat kun je dit ook met het team doen;
 • gebruik de ruimte die je wint niet volledig voor meer productie, maar gebruik ook wat voor aanvullende activiteiten voor het team. Uitstapjes, extra training, extra verbeteringen.

Dus, beste operationele medewerker, doe je zelf een lol en zorg dat je een goed gevoel hebt voor de productie cijfers van je afdeling! En denk niet dat het vervelend is voor je teammanager. Het is voor de manager wel zo duidelijk want nu kan hij gaan analyseren en rekenen. Moeten er mensen bij, kan ik slimmer werken? Kan ik de mensen helpen zodat ze meer productie kunnen leveren?

Vond je dit artikel interessant? Hierbij nog drie dingen die je misschien leuk vindt:

 • Inspiratie. Lees meer artikelen over veranderen en presteren.
 • Teamverbetering: 20% beter in drie maanden met TeamImpact. Verbeter je vaardigheden als teammanager en verbeter op de belangrijke KPI’s met 20% in 3 maanden
 • Inspiratie sessie: huur me in voor een workshop in je team of bij je bedrijf. Maak een afspraak!