U bent hier:

Bij de timmerman piepen de deuren ...

Als je ander gedrag wilt dan is het belangrijk om samen afspraken te maken en samen gewenst gedrag te bekrachtigen. En uiteindelijk natuurlijk het eigenlijke doel: gaan we ons ook anders gedragen? Gewenst gedrag bekrachtigen, confronteren met de consequenties, ik ken ze.

Bij de timmerman piepen de deuren, dat hoor je wel eens. Afgelopen zomer heb ik ervaren dat het bij mij ook wel eens het geval is. Je wordt er bescheiden van.

Afgelopen zomer heb ik een heerlijke vakantie gehad, maar daar zag het na een paar dagen helemaal niet naar uit. Wat was er gebeurd? Aan het begin van de vakantie heb ik enkele afspraken gemaakt met mijn puberdochter. Dat leek me handig want het is een ondernemende dame en de tijd dat ze alles moet komen vragen ligt alweer een tijdje achter ons. Zelf wilde ik graag enkele afspraken zoals over tijdstip van thuiskomen en laten weten waar je bent.

Samen afspraken maken en specifiek zijn, zijn twee van de zaken die ik altijd benadruk bij mijn teamcoaching en implementatie trainingen. Vooral ook omdat je dan lekker samen blij kunt zijn met het gedrag dat daarna (hopelijk) optreedt.

Maar toen ik afgelopen vakantie de afspraken met mijn dochter maakte trapte ik er met ogen open in. Eenzijdige afspraken, onduidelijk en incompleet en alleen de negatieve consequenties benoemen. Met andere woorden, als een beginner had ik afspraken gemaakt. Het was een goede les want mijn eigen onduidelijkheid leverde me de bekende resultaten op:

  • het doel (bijvoorbeeld op tijd thuis komen) werd niet gehaald, want er was altijd wel aanleiding voor dubbele interpretatie;
  • de sfeer tussen mij en mijn dochter was geïrriteerd van beide kanten;
  • en ook de anderen hadden last van onze irritaties.

Gelukkig waren er verstandige mensen om ons heen (lees: mijn vriendin) die ons snel attent maakten op onze irritaties zodat we een tweede kans kregen op een zorgeloze vakantie. Eentje die we van harte, met veel plezier en met een lach hebben aangenomen.
 
Het lukte mijn dochter en mij om samen vanuit de verbinding nieuwe afspraken te maken. Afspraken die voor ons beide goed waren. Daardoor lukte het om het gedrag specifiek te maken en een heerlijk vervolg aan onze vakantie te geven. Ook hebben we een leuke beloning voor onszelf afgesproken als het goed zou gaan. En het ging gelukkig goed, en zelfs steeds beter. Zo heb ik lekker mijn eigen opfris training gehad tijdens de vakantie, en nog lekker kunnen genieten.
 
Vind je het leuk om eens verder te praten over effectief gedrag veranderen? Neem dan contact met me op om eens bij te praten. Wil je wat meer weten over mijn implementatie training GRIP op veranderen of LEANTeam methode dan kan dat natuurlijk ook.