U bent hier:

Organisch veranderen - Geef LEAN een tweede kans

Veel organisaties waar ik in gesprek ben zijn van plan om LEAN een tweede kans te geven. Ze gaan dan vaak voor een organische aanpak. Wat komt daar bij kijken?

Een aantal managers is sceptisch geworden over Lean. Grootscheeps invoeren is mislukt, het heeft veel geld gekost, weinig opgeleverd en ze vragen zich af of de beloftes wel realistisch zijn. Eerste implementaties zijn bijna zonder uitzondering geschoeid op een blauwdruk aanpak. Soms met een sausje er over heen. Maar meestal op basis van een gedetailleerd uitgewerkt stappenplan van een jaar met de aankoop van verbeterborden en opleidingen al ingepland per afdeling. Als de geplande blauwdruk aanpak niet lukt dan stopt het daar vaak. Ik begrijp managers goed die teleurgesteld zijn in Lean.

Toch zijn veel managers die ik spreek van plan om Lean een tweede kans te geven. De gouden bergen blijven lonken. Gewaarschuwd als ze zijn gaan ze nu voor een organische verandering. En dat is mooi, want ik denk dat Lean (en organisatie ontwikkeling in het algemeen) gebaat is bij organische benadering. Maar dan wel zoals bij het groeien van een bonsai boom. Kijken wat er gebeurt, ruimte maken voor de gewenste groei. Ruimte maken voor veelbelovende scheuten en wegknippen van andere.

Organisch veranderen is mooi, maar in mijn ogen niet vrijblijvend. Vorige maand was ik op bezoek bij een organisatie in de bouw die de blauwdruk aanpak had ingeruild voor een laissez faire. Dit onder het etiket van organisch groeien. Nou, dat werkte dus niet. Het was duidelijk dat het lijnmanagement in de praktijk allang afscheid had genomen van de aanpak. De teugels werden aangetrokken en het verbeteren werd weer op de ouderwetse hiërarchische wijze verder opgepakt.

Organisch veranderen stelt andere eisen aan het management dan de blauwdruk aanpak, en goed kunnen kijken wat er gebeurt is er daar één van. Om het concreter re maken heb ik voor mezelf enkele uitgangspunten op een rij gezet voor organisch groeien. Ik kom tot het volgende rijtje:

 • leren kijken en luisteren naar wat er daadwerkelijk gebeurt is een essentieel;
 • ben je bewust van je eigen kijk op de organisatie;
 • werk vanuit vakmanschap van de medewerkers. Zij bepalen het tempo van de productie en van de snelheid van de verandering;
 • als het over LEAN gaat, werken vanuit LEAN leiderschap;
 • praat over stimuleren in plaats van implementeren.
 • stimuleren wat goed gaat, versterken wat werkt, herhalen en professionaliseer;
 • stimuleer praktisch resultaat;
 • voer de dialoog over dromen en over concreet verwacht gedrag;
 • reflecteer, durf te falen.

Ik ben benieuwd naar je reactie zowel bevestigend als aanvullend of tegengesteld. Ik kijk er naar uit.

Vond je dit artikel interessant? Hierbij nog drie dingen die je misschien leuk vindt:

 • Inspiratie. Lees meer artikelen over veranderen en presteren.
 • Teamverbetering: 20% beter in drie maanden met TeamImpact. Verbeter je vaardigheden als teammanager en verbeter op de belangrijke KPI’s met 20% in 3 maanden
 • Inspiratie sessie: huur me in voor een workshop in je team of bij je bedrijf. Maak een afspraak!