Verduurzamen? Gewoon beginnen en groeien.

,

Onlangs las ik een inspirerend artikel met de titel: “Verduurzamen in het ziekenhuis: gewoon beginnen, elke stap is er één.” Deze titel verwoord precies mijn ervaring over verduurzaming door organisaties. Veel organisaties willen graag verduurzamen, maar ik merk dat ze vaak een beetje vastlopen en te lang praten op zoek naar de beste aanpak. Mijn advies is simpel: begin gewoon, want de eerste stap is in dit geval belangrijker dan de beste stap.

Er zijn zoveel mogelijkheden om duurzamer te worden dat iedere organisatie stappen kan maken. Het hangt natuurlijk af van wat je al hebt gedaan en hoe groot je organisatie is, maar er zijn tientallen initiatieven waar je letterlijk deze week of de komende maand mee kunt beginnen.

Twee weken geleden was ik als veranderadviseur aanwezig bij een netwerkbijeenkomst om organisaties te helpen met verduurzamen. Het ging over die eerste stap en de deelnemers kregen een opdracht: kies uit een lijst van 50 mogelijke acties, één actie die jij de komende maand gaat ontwikkelen binnen je bedrijf.

Lees ook: hoe je duurzaamheid concreet maakt!

Na het zien en bespreken van de lijst was het duidelijk dat er snel veel stappen te maken zijn. Sommige hebben te maken met ander gedrag, maar veel stappen hebben ook te maken met keuzes. Hierbij de top 10 van acties uit de netwerkbijeenkomst:

 1. Breng de CO2 afdruk van je organisatie in kaart.
 2. Koop alleen nog maar duurzame stroom in.
 3. Verduurzaam het bedrijfsrestaurant. Begin bij enkele producten. Bijvoorbeeld koffie.
 4. Vervang één benzine of dieselauto voor een elektrische auto.
 5. Onderzoek de duurzaamheid van je verzekeraar.
 6. Check of je bank een duurzame dienstverlener is.
 7. Leg zonnepanelen op je dak.
 8. Plaats een batterij bij de zonnepanelen voor overtollige energie.
 9. Betrek medewerkers bij het verzinnen van ideeën. Start bijvoorbeeld een duurzaamheidschallenge.
 10. Neem je voor om iedere maand één positieve stap te maken (voorbeelden zijn beschikbaar).

Het veranderidee hierachter is als volgt: één succesvolle kleine stap leidt tot een volgende. Zodra je begint, zul je merken dat het vliegwiel op gang komt. En terwijl je bezig bent werk je aan het grotere plan. Maak je niet te druk om de mensen die je niet meekrijgt, focus je op de mensen die je wel meekrijgt. De inspanning verschuift van het motiveren van mensen naar het geven van richting en begeleiding. Voordat je het weet, heb je in een jaar tijd veel bereikt:

 1. je bent daadwerkelijk duurzamer geworden door je acties;
 2. je organisatie is bewuster geworden over duurzaamheid;
 3. je hebt een lange(re) termijnplan; en
 4. je verandervermogen is groter geworden.

Dus, waar wacht je nog op? Verduurzamen? Gewoon beginnen . Vandaag nog. Lees ook de aanpak uit het artikel, erg inspirerend.

Wil je nog meer ideeën om enkele eerste stappen te nemen en het vliegwiel sneller te laten draaien? Of wil je toch meer begeleiding om de verandering sneller te laten gaan? Neem dan contact met me op voor een strategie gesprek.