Case: vergroten verandercapaciteit senior assetmanagers

,
Waterbeheer

Bij het Hoogheemraadschap van Delfland nemen ze de zorg voor het water op zich. Zodat alle inwoners van “hun” gebied fijn kunnen wonen, werken én ontspannen in een prachtige waterrijke omgeving.

Klantvraag – Hoe brengen we ideeën van de planfase naar de uitvoering?

Help ons team om plannen tot veranderen heel concreet te maken zodat ze in de praktijk tot verandering leiden.

Er zijn de laatste jaren veel veranderingen blijven steken in de idee- of planfase. Met andere woorden, die zijn in de praktijk niet doorgevoerd. Dat ligt ten dele aan de omgeving van het team de laatste jaren, en het ligt ook ten dele aan de eigen effectiviteit van de medewerkers. Het doel van de sessies is dan ook om effectiviteit van de senior medewerkers te vergroten en zo de verandering binnen de afdeling een impuls te geven.

Opdracht: verbeter de verandercapaciteit van de assetmanagers.

Opdracht – Verbeter verandercapaciteit assetmanagers.

 • Organiseer en begeleidt teamsessies waarin wij als team worden getraind en gecoached in:
  • het ontwerpen van een verandering;
  • het beïnvloeden va gedrag.
 • Ondersteun ons bij de uitwerking en implementatie van twee concrete actuele projecten:
  • door middel van het aanleveren van een format voor een veranderplan; en
  • door ons te helpen met het uitvoeren van dit plan in de praktijk.

Mijn aanpak – imPULS.

Ik ben gestart met een eerste sessie die in het teken stond van de wensen, doelen en jaarplan. Dit om een gezamenlijk kader helder te krijgen waarbinnen de veranderingen plaats dienen te vinden. De contactpersoon van de afdeling Asset Management is uitgenodigd om de klantwens kenbaar te maken.

Vervolgens hebben we de tweede sessie gewerkt aan het ontwerpen van de projectenplannen waarbij de verandering in de manier van werken integraal onderdeel is van de plannen, inclusief de gewenste gedragsverandering.

In beide sessies is veel aandacht geweest voor de do’s en don’ts van gedragsverandering. Het effectief beïnvloeden van eigen en andermans gedrag was een centraal thema. We hebben dit ondersteunt met oefeningen en rollenspelen.

Tussen de sessies door heb ik individuele mensen en een team gecoached om te helpen de veranderingen een succes te laten worden.

imPULS is mijn aanpak om iedere dag beter te worden ->> Lees meer over organisatie ontwikkeling met imPULS

Resultaten.

 • Enthousiasme en vertrouwen in de aanpak.
 • Projectplannen waarin een veranderperspectief een belangrijk uitgangspunt was.
 • Senior asset managers die veel meer grip hebben op de verandering en veel kundiger zijn in het meenemen van mensen in een nieuwe werkwijze.
 • Al direct twee succesvolle resultaten:
  • Project had als doel het verbeteren van de basisadministratie van de assets. De projectmanager heeft direct iedereen betrokken en meegekregen in het verbeteren van de basisregistratie. Resultaat: bassiregistratie voor het eerst in jaren weer op orde;
  • Project twee: het goed administreren van de wijzigingen in de assets. Resultaat: een duidelijke procedure die door 95% van de collega’s direct gevolgd werd.
 • Meer plezier in het werk.

Het effectief door kunnen voeren van veranderingen in de werkwijze is van essentieel belang om voortdurend aan te passen en te verbeteren. Deze assetmanagers hadden een klein duwtje nodig om veel effectiever te worden. Een mooi direct resultaat met nog veel meer grote resultaten voor het waterbeheer die volgen.

Lees ook mijn artikel over continu verbeteren door iedere dag een stapje te zetten.

Benieuwd wat klanten van mijn dienstverlening vinden? Kijk bij testimonials

Waterbeheer